NŐK A KULTÚRÁÉRT

Bernáth Éva, a Nők a kultúráért klub elnöke (Forrás: Gyurkovits Tamás / MCC)
NKK + Bogyay Katalin nagykövet asszony + Sárkány Fanni - Forrás Gyurkovits Tamás MCC
A Nők a kultúráért klub egyes tagjai Bogyay Katalin nagykövet asszony és Sárkány Fanni programvezető társaságában.
Kép forrás: Gyurkovits Tamás / MCC

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY (2024.03.15.)

Megalakult a “Nők a kultúráért klub

Az alapító tagok a koronázási palást másolata előtt írták alá az alapító okiratot a Nemzeti Színház épületében

Bernáth Éva, a Nők a kultúráért klub elnöke, Sin Edina és Mészáros Katalin (Forrás: Nők a kultúráért klub Facebook oldala)

Megalakult a “Nők a kultúráért klub”, melynek tevékenységi köre kiterjed az egész Kárpát-medencére. A klub célja a társadalom aktív női tagjainak összehozása, kulturális értékek és hagyományok ápolása, valamint közösségi értékek támogatása. Emellett kiemelt céljuk a női szerepvállalás erősítése a társadalmi és kulturális életben.

A klub megalakulásának ünnepélyes helyszíne a Nemzeti Színház épülete volt 2023. március 13-án. Az alapszabályzatot a 20 alapító tag a koronázási palást másolata előtt írta alá, két tanú jelenlétében. Az est folyamán Rátóti Zoltán színművész, a Nemzeti Színház stratégiai vezetője köszöntötte a klub tagjait és elnökét, Bernáth Éva operaénekest.

A klubesemény keretén belül panelbeszélgetés előzte meg a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójának, a Háztűznéző c. előadásnak a megtekintését.

Sin Edina, a beregszászi színház igazgató asszonyával és Mészáros Katalin, a Nemzeti Színház kommunikációs vezetőjével beszélgetett a klub elnöke az előadás létrejöttéről, aktuálpolitikai kitekintéseiről és a női vezetői szerepvállalások sokszínűségéről. Az ókori görög drámák gyakorlatával ellentétben, a darab érdekessége, hogy a férfi szerepeket is a beregszászi társulat női tagjai játszák.

A civil társaság fontosnak tartja a társadalom minden tagját, különösen a nőket és gyermekeket érintő közösségi projektek támogatását, valamint együttműködéseket kívánnak a jövőben kialakítani hasonló értékek mentén tevékenykedő személyekkel, társaságokkal, egyesületekkel és intézményekkel. Az egyik kiemelt céljuk a “Családbarát Kulturális Program” díj létrehozása, ami olyan előadásokat díjaz,  melyek megfelelnek a családbarát szempontrendszernek.

A következő állomás a civil társaság életében, hogy a klub elnöke és egyes tagjai Gyergyószentmiklósra látogatnak és az idei év ENSZ Ifjúsági küldöttjével, Brimo Widaddal együtt találkoznak 15-18 éves fiatalokkal. Majd részt vesznek egy kerekasztal-beszélgetésen, ami a kulturális sokszínűség lehetőségeivel, a nemek közötti egyenjogúsággal és a határon túli, kettős identitású fiatalokkal foglalkozik.


KAPCSOLAT

nokakulturaert@gmail.com
Facebook
Instagram
Threads